Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği arasında protokol imzalana protokol ile üye arıcılar bal analizleri Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde o yılın analiz ücretine istinaden yüzde 40 indirimli olarak yaptırabilecekler.

Haber: Ebru Eyvazoğlu

Arıcıların 2018 yılı bal analizlerinin indirimli yapılması için Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği arasında protokol imzalandı. Protokol ile üye arıcılar bal analizleri Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde o yılın analiz ücretine istinaden yüzde 40 indirimli olarak yaptırabilecekler.

Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, BAİBÜ’ye verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, “Birliğimize kayıtlı acı yetiştiricileri bundan sonra Üniversitede daha düşük ücretle analiz yaptıracaklar. Protokol ile bal analizleri Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde o yılın analiz ücretine istinaden yüzde 40 indirimli olarak gerçekleştirilecek. Bize bu desteği veren Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarli ve Prof. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek Hocalarımıza arıcılarımız adına teşekkür ederiz. Birlik üyelerimize hayırlı olsun” dedi.

BAL ANALİZİ NEDEN YAPILMALI?

Doğal bal, kaynağı yalnızca doğa olan baldır. Balda hile olup olmadığı balın tadından, kokusundan ya da görüntüsünden anlaşılmaz. Tek yöntem, analiz edilmesidir.

Ürünün hangi arıcılardan, hangi bölgelerden temin edildiği mutlaka saptanmalı ve tüketici,  istediği anda bu bilgilere ulaşabilmelidir. Analizlerin, konusunda uzman ve akredite bir laboratuarda gerçekleştirilmiş olması, sonuçların güvenirliği açısından önemlidir. Analiz kapsamında öncelikle balın gerçek olup olmadığı incelenmelidir: Mutlaka %C4 şekerler (IRMS), HMF, prolin, diastaz, nem, iletkenlik ve şeker yapısı (Fruktoz, Glikoz, Sakkaroz, Maltoz,Turanoz) analizleri yapılmalıdır. Yanı sıra bal duyusal olarak da incelenmeli ve kimyasal analiz sonuçları, duyusal analiz sonuçları ile uyumlu olmalıdır. Ürünün gerçek ve doğal bal olduğu saptandıktan sonra da mutlaka kalıntı analizleri yapılmalıdır. Kalıntı analizleri dahilinde sadece naftalin analizi yapmak yeterli değildir. Bu kapsamda en azından, ülkemizde çok sık rastlanan sulfadimidine (sulfamethazine), tetrasiklin ve streptomisin kalıntıları da mutlaka araştırılmalıdır. Analiz sonuçlarının, bal konusunda uzman ve deneyimli bir ekip tarafından değerlendirilmesi son derece önemlidir. Zira her farklı bal türünde farklı fiziko kimyasal ve duyusal özellikler bulunmaktadır. Ayrıca balın orijin tespiti için polen analizi yapılarak arının nektarı hangi çiçeklerden aldığı da belirlenmelidir. Sorgulanacak analiz raporu, belirtilen parti numarasına ait balın, Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olduğunu göstermektedir.