Araştırma Grupları

BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Yenilikçi Gıda Teknolojileri Geliştirme Uygulama ve Araştırma
Merkezi ARAŞTIRMA GRUPLARI YÖNERGESİ
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
 
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yenilikçi Gıda Teknolojileri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (YENİGIDAM) Araştırma Gruplarının teşkili, çalışma ve yürütme süreç ve prensiplerini belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge; araştırma grupları çalışma konularında bilimsel araştırmaları, çalıştayları, kursları, diğer eğitim etkinliklerini, toplumsal katkı etkinliklerini ve benzeri programları hazırlamayı ve sunmayı kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yenilikçi Gıda Teknolojileri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;
a) Araştırma Grubu: Üniversitede görev yapan bir öğretim elemanı başkanlığında kurulan, en az iki üyeden oluşan Üniversite içi veya dışından aynı veya farklı disiplinlerden öğretim elemanı ve/veya araştırmacılar ile bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla kurulan bir araştırma topluluğunu,
b) Grup Lideri: Araştırma Grubu Başkanını,
c) İmtiyaz: Yapılacak olan analizin/hizmetin maliyetine alınmasını, hizmet maliyetinin araştırma grubu tarafından sağlanan sarf gibi katkılar cinsinden karşılanabilmesini, YENİGIDAM’da diğer hizmetlerden kalmış sarf gibi imkânların serbest kullanımını, YENİGIDAM laboratuvar bençlerinin ve alanlarının serbest kullanımını, uygun oldukları takdirde YENİGIDAM personelinden uzman katkı desteğini (danışmanlık, entelektüel, bilimsel katkı, metot/yöntem geliştirme) gruplar tarafından yazılmış projelerde veya yapılacak olan analizlerin iş sıralamasında öncelik tanınmasını, gerekli olduğu hallerde ve yönetimce uygun görülme koşullarında cihazların grup üyeleri tarafınca kullanılabilmesini (eğer kullanıcı belgeleri varsa ve arıza ve benzeri sorumlulukları kullanıcıya ait olmak üzere),
ç) ÜBYS: Üniversite Bilgi Yönetim Sistemini,
d) ÜBYS Araştırma Grupları Modülü: Grupların görünürlüklerini, tanınırlıklarını ve veri yönetimi kabiliyeti ve kapasitesini arttırmak amacı ile Araştırma Gruplarına bir dinamik web platformu sağlayan ve YENİGIDAM yönetimi tarafından yönetilen ÜBYS modülünü,
e) Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesini,
f) YENİGIDAM: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yenilikçi Gıda Teknolojileri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezini,
g) Yönetim Kurulu: YENİGIDAM Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
 
İKİNCİ BÖLÜM
Araştırma Grupları
 
Araştırma Grubu teşkili
MADDE 5- (1) Araştırma Grupları;
a) Belirli bir konu üzerinde ortak akademik faaliyetler yürütmekte olan en az iki üyeden oluşur.
b) Aynı adla birden çok araştırma grubu kurulamaz.
c) Her grubun araştırma alanını simgeleyen bir logosu bulunabilir.
ç) Araştırma Grubu başvuruları YENİGIDAM web sitesi üzerinden Grup Lideri tarafından e-mail yolu ile yapılır.
d) Araştırma Grupları başvuruları YENİGIDAM Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve kabul edilen Araştırma Grupları web sayfasına eklenir.
e) Araştırma Grubu Liderinin teklifi ve Yönetim Kurulu kararı ile Araştırma Gruplarına yeni üye eklenebilir veya üyelikten çıkarılabilir.
Araştırma Grubu toplantıları
MADDE 6- (1) Araştırma Grupları 6 ayda bir olmak üzere yılda en az iki kez toplanır. Toplantı tutanak altına alınarak alınan kararlar Grup Lideri tarafından Yönetim Kuruluna iletilir.
Performans değerlendirme
MADDE 7- (1) Yönetim Kurulu, grupların performans değerlendirmesini yıllık olarak yapıp üst yönetime bilgi arzında bulunur. Yönetim Kurulu gerektiğinde ilgili gruplara faaliyetlerini artırmaları için önerilerde bulunur, grupların tanıtımı için çalışmalar yapar.
(2) Araştırma Gruplarının yıllık (takvim yılı sonunda) değerlendirmesinde her bir Araştırma Grubunun çalışma alanında öz/kendi finansman dışında devam eden en az bir projesi olması ve her bir takvim yılı kapsamında basılmış veya basılmaya kabul edilmiş bir bilimsel yayını (dergi, akran denetiminden geçmiş konferans vb.) olması beklenir. Araştırma Grubu üyeleri yayınlarında kurum bilgisi/afiliasyon kısmına YENİGIDAM ismini açıkça yazmalıdır.
(3) Yıllık değerlendirme sonucu gerekli koşulları sağlayamayan Araştırma Grupları Yönetim Kurulu kararıyla pasif duruma alınabilir ve pasife alınan Araştırma Gruplarının YENİGIDAM imkânlarından imtiyazlı faydalanmaları sonlandırılır. Pasif duruma düşmüş Araştırma Grupları gerekli koşulları sağladıklarında Yönetim Kurulu kararıyla tekrar etkin hale getirilir.
(4) Araştırma Grubu Liderinin talebi, Araştırma Grubunun çoğunluk kararı veya Araştırma Grubu üye sayısının 2 kişiden aza düşmesi durumunda Araştırma Grubu sonlandırılır.
İnceleme, bilgi ve belge isteme
MADDE 8- (1) Yönetim Kurulu Araştırma Gruplarının performans değerlendirmesini yapmak ve ulusal ve uluslararası yayın organlarında tanıtımını sağlamak amacıyla bilgi ve belge isteyebilir. Söz konusu bilgi ve belgeler Araştırma Grubu onayı olmadan da yayınlanabilir.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
 
Yürürlük
MADDE 9- (1) Bu Yönerge, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10- (1) Bu Yönerge hükümlerini, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü yürütür.